Column: Iets lekkers kopen met een praatje

Lies, al meer dan 40 jaar gepassioneerd levensgenieter en hartenvolger, schrijft regelmatig een column voor in de nieuwsbrief van Lekker Naïef. Over inspirerende theemomenten, bijzondere ontmoetingen, soms over stilstaan, soms juist over doorgaan, maar altijd Naïef: puur, natuurlijk, eerlijk en creatief.

 

Iets lekkers kopen mét een praatje! Of iets lekkers kopen dóór een praatje?

 

Een moment waar ik elke week naar uitkijk is het bezoeken van de biologische markt op vrijdagmorgen. In Den Bosch staan er ‘snoepkramen’ te kust en te keur: een bakker, verschillende groentekramen, kaaskramen, een slager, een kraam met zoveel verschillende paddenstoelen waarvan ik het bestaan niet wist.

Ook is er een kraam waar je zoveel heerlijks uit Marokko, Turkije, Griekenland en Italië kunt kopen. Deze kraam is er ook op zaterdag. Helaas voor mij als biologische smulneus zijn de olijven, de tapenades en aanverwante artikelen niet biologisch, maar de liefde waarmee alle producten zijn bereid en waarmee ze aan de man of vrouw gebracht worden, maakt alles goed.
Een praatje, een grap, wat levenswijsheid én met de mogelijkheid tot al het lekkers te mogen proeven, maakt dat ik, samen met mijn evenzo verslaafde dochter, niet langs deze kraam kan lopen zonder iets in mijn tas te stoppen!

Een paar weken geleden vroeg ik Azdin, de enthousiaste eigenaar, of het niet slim was om eens naambordjes en ingrediënten bij zijn verschillende olijven en smeersels te zetten. Dat zou het misschien wat makkelijker maken om te kiezen. “Nou, dat zal ik je eens vertellen”. Hij stopte met werken, zich niets aantrekkend van de steeds langer wordende rij voor zijn kraam. “Als ik er kaartjes inzet dan gaan mensen alleen maar wijzen naar welke ze graag willen, dan word ik meer een supermarkt. En nu kan ik met ze praten, ik kan vertellen en vragen stellen. Ik kan ze laten proeven en daardoor gaan ook andere mensen meepraten. Er worden recepten en verhalen gedeeld aan mijn kraam en daar word ik blij van; dat is waarom ik op de markt sta, voor het contact!”

Ik kon niet anders dan het met hem eens zijn.

’s Avonds thuis maakte ik mijn menu om het gekochte lekkers heen; pesto, olijven, humus en… de Baba Ganoush: GEWELDIG. Dankzij ons wekelijkse praatje weet ik dat hij gemaakt is volgens een authentiek Grieks recept door een Griek. Niet te evenaren!

De gegrilde aubergine in tomatensaus is er ook lekker, maar nadat een Afghaanse kokkin mij het geheime van dit recept verklapt heeft vind ik de mijne eerlijk gezegd nog lekkerder.. 😊 Een heel klein beetje gerookte paprikapoeder erbij maakt het gerecht subliem! Ik zal er eens over na gaan denken of ik in de toekomst het recept met jullie ga delen. Volg in de tussentijd mijn paprikapoeder-advies maar vast op.

Wanneer je eens een tapasavondje wilt organiseren of gewoon jezelf wilt verwennen? Op naar de Bossche markt! Naar de kraam van Peppers & Tapas. Of kijk vast eens op hun website www.peppersentapas.nl en maak je keuze. Het nadeel wanneer je online bestelt is dat je al het lekkers niet kunt proeven en… dat je het praatje moet missen.