Column – Vrijheid

Lies, al meer dan 40 jaar gepassioneerd levensgenieter en hartenvolger, schrijft regelmatig een column voor in de nieuwsbrief van Lekker Naïef. Over inspirerende theemomenten, bijzondere ontmoetingen, soms over stilstaan, soms juist over doorgaan, maar altijd Naïef: puur, natuurlijk, eerlijk en creatief.

 

Vrijheid!

 

Het is vandaag 4 mei. Herdenkingsdag. Eind augustus 2019 werd in Terneuzen al een begin gemaakt met de viering van de 75jarige bevrijding van Nederland. Weet je het nog, onze koning met een baard? Hij opende de vieringen van 75 jaar vrijheid. Vele evenementen werden gestart of georganiseerd en morgen vieren we dat Nederland 75 jaar geleden bevrijd werd.

Niet alleen vandaag, niet alleen dit jaar, maar op vele momenten in mijn leven sta ik stil bij wat die bevrijding nog steeds voor mij betekent.
Andere mensen hebben voor mijn vrijheid gestreden.
Vele offers zijn gebracht, vele levens gegeven.
Het is bijna ondenkbaar in de tijd waarin we nu leven, maar zonder hen had mijn leven en dat van mijn kinderen er heel anders uitgezien.

Dankbaarheid stuur ik dan ook nog regelmatig het universum in, om te mogen leven in een vrij Nederland. Al is de situatie waarin we 75 jaar vrijheid vieren natuurlijk anders dan we verwacht hadden. Ik hoorde laatst zelfs een krasse 100jarige de huidige corona-crisis vergelijken met Nederland in oorlogstijd. Even voelde ze zich net als toen beperkt in haar bewegingsvrijheid.

Wanneer je vrij zijn, meer op jezelf projecteert, zijn er tal van invullingen mogelijk. Om vrij te zijn moet je loslaten. Loslaten om te oordelen, om macht te laten gelden, loslaten van controlegedrag, van bemoeizucht en loslaten om een situatie of een ander te willen veranderen. Vooral wanneer je je bewust wordt van dat laatste, dat je niet de wereld en niet een ander, maar toch echt alleen jezelf kunt veranderen, maak je heel grote stappen om vrijheid te mogen ervaren. Waar het werkelijk omdraait is jezelf te vinden en dicht bij jezelf te zijn.

Jij hebt de vrijheid, de keus om te beslissen hóe om te gaan met situaties. Kies je voor de negatieve of de positieve insteek? Voor een slachtofferrol of voor de vechtersrol?
Wanneer ik terug ga naar het begin van deze column kies ik voor de vechter. Door de vechters die er op allerlei manieren in en na oorlogstijd voor kozen om niet op te geven leef ik nu vrij in een prachtig land! Daarom uit ik op 4 en 5 mei nog maar eens extra mijn dank. Hardop tegen de mensen om me heen en een dankjewel vanuit mijn hart het universum in.

 

 

Dit gedicht las ik in Plint – tijdschrift voor gedichten en beeldende kunst 
Pure vrijheid, wat kunnen we toch veel!