Column – Kijk mag, maar aankomen niet!

Lies, al meer dan 40 jaar gepassioneerd levensgenieter en hartenvolger, schrijft regelmatig een column voor in de nieuwsbrief van Lekker Naïef. Over inspirerende theemomenten, bijzondere ontmoetingen, soms over stilstaan, soms juist over doorgaan, maar altijd Naïef: puur, natuurlijk, eerlijk en creatief.

 

Museumkaart maakt je rijker

De beste investering ooit was de museumkaart. Sinds vele jaren verleng ik het lidmaatschap elk jaar en ik verheug me dan al weer op de museumbezoeken van het aankomende lidmaatschapsjaar.

Er is zoveel keuze. Echt, voor ieder wat wils. In sommige steden vind je er zelfs meer dan een! En is het eens een keer niet naar mijn zin? Voldoet het museum deze keer niet aan mijn verwachting? Dan maak ik net zo snel weer rechtsomkeer, of drink ik een kopje thee in het museumcafé, en denk ik bij mezelf: Volgende keer beter!

Er is zoveel moois gemaakt, geschilderd, geboetseerd, gekeramiekt, getekend, gesmeed in goud of zilver, klaar om te ontdekken in ‘museumland’. In de meeste musea ben je alle seizoenen welkom. Op verrassende plekjes kun je zomaar ineens een museum ontdekken: https://www.beeldenaanzee.nl  of https://volksbuurtmuseum.nl bijvoorbeeld zij beide de moeite van een bezoekje waard!

Trouwe museumbezoekers zijn we ondertussen, mijn man en ik. Maar dat is niet altijd zo geweest. Lang heeft “het” ons weerhouden om naar een museum te gaan. We hadden immers geen verstand van kunst. De grote namen van de schilders kenden we wel uit geschiedenisboeken, maar door wie Meisje met de Parel geschilderd was? Wat Panorama Mesdag was? Helaas, we bleven het antwoord schuldig. Een voorval in het Stedelijk Museum Amsterdam maakte ons duidelijk dat we niet de enige zonder kennis van kunst waren.

Er was een tijdelijke expositie van een beeldend kunstenaar die druk met beton in de weer was geweest. De bordjes ‘niet aanraken’ én de beveiligers staan er niet voor niks en waren goed zichtbaar, zou je denken. Maar een dame uit ons gezelschap was toch wel heel erg benieuwd ‘wat dít nou in hemelsnaam moest voorstellen?’. Ze pakte nieuwsgierig een blok beton in de vorm van een grote bouwsteen met een ijzeren pin er in op, om het voorwerp eens van alle kanten te bekijken.
Hilariteit ten top in ons Brabantse gezelschap: ‘Zet neer! Je mag er niet aankomen’! Met een ouderwetse lachpartij tot gevolg. Een andere bezoeker in het museum deed er nog eens schepje bovenop met de uitspraak: ‘Het zullen de Brabanders eens niet zijn’. Wat ons uiteindelijk nóg harder liet lachen.

Nog steeds hebben we er niet echt verstand van, maar alleen al door te gaan en door ons te verdiepen in wat we mooi vinden, zijn we wijzer, maar bovenal rijker geworden. In een museum ben je weer even een kleuter. Kijken mag, maar aankomen niet 😉