Column – Dansend door de keuken “Het is lente, Lies!” 

Lies, al meer dan 40 jaar gepassioneerd levensgenieter en hartenvolger, schrijft regelmatig een column voor in de nieuwsbrief van Lekker Naïef. Over inspirerende theemomenten, bijzondere ontmoetingen, soms over stilstaan, soms juist over doorgaan, maar altijd Naïef: puur, natuurlijk, eerlijk en creatief.

 

De lente barst los!

Wat een lust voor het oog, je oren én je neus! Hebben jullie de populier al weer geroken? Heerlijk. Wanneer ik hem weer ruik, rijd ik graag wat straten om op weg naar de winkel of een afspraak. Ondertussen weet ik ze te vinden, reken maar. Mijn vader zei altijd, dat je niet alleen de populieren zo goed kon ruiken, maar ook het ‘botten van de bomen’. Botten wil zeggen dat de bomen in maart/april weer knoppen en bloemen krijgen. Een heerlijk moment waar veel mensen na een grijze winter reikhalzend naar uitkijken.

 

Toen ik laatst voor mijn studie me verdiepte in gemmotherapie moest ik weer aan zijn woorden denken. Gemmotherapie is namelijk een natuurlijke therapie die gebruik maakt van ‘de embryonale plantaardige weefsels in hun groei’. Of in begrijpelijke taal gezegd; de knoppen aan het begin van de lente worden gebruikt voor deze therapie. In deze knoppen zit alle vitale energie die een boom nodig heeft om ons in het lente- en zomerseizoen weer te laten genieten van de bladerpracht. En die knoppen worden dus ook voor gemmotherapie gebruikt.

Vind je het interessant? Google het dan maar eens en verwonder je over wat er allemaal mogelijk is met deze natuurlijke geneeswijze. Of nog beter… ga naar ecosia.nl. Ecosia is precies als elke andere zoekmachine. Maar er is één groot verschil: ze gebruiken hun winst om bomen te planten op plaatsen waar dat het hardst nodig is. Door te zoeken via Ecosia.nl draag je dus bij aan het planten van nieuwe bomen.

In deze column ga ik dus niet dieper in op gemmotheraphie, maar wel nog even op die knoppen. De knop is als het ware dé energiebron van een boom, plant of struik. En in het klein zie je deze knoppen zelfs op je bord liggen. Je hebt vast wel eens taugé op of vroeg tijdens biologie moeten experimenteren met tuinkers: dat zijn beide kiemgroenten. Ook kiemgroenten zijn rijk aan energie in de vorm van vitaminen en mineralen. Ze bewijzen het zelfs door hun enorme groeikracht in slechts een paar dagen. Een hele eenvoudige én lekkere manier om je eten te verrijken met extra voedingsstoffen dus. Ik gebruik hem zelf op mijn boterham: een lekkere plak zuurdesembrood van de markt, zelfgemaakte tonijnsalade, beetje rucola, wat paprika en avocado en dan nog wat verse kiemgroenten, zo wordt lunchen echt een feest! Maar ook in een salade of als afmaker op een curry gebruik ik ze graag en er zijn zóveel verschillende soorten. Kijk hier maar eens wat er allemaal te koop is op dit gebied.

 

De tekst loopt door onder de afbeeldingen.

Het proces van kiemgroenten in een vogelvlucht. De benodigdheden: zaden, water, een potje met netje en een dag of 3, 4 geduld.

 

Goed, terug naar de lente!

We kruipen uit ons winterhol, krijgen zin om korte broeken en rokken aan te trekken, om ons witte velletje te laten profiteren van de eerste zonnestralen. We worden weer actiever met wandel- en fietstochtjes en wat is het een feest om die eerste keer weer buiten te eten!  Ook deed de lente me dit jaar denken aan de start van het voorjaar, al weer heel wat jaren geleden:

Ik woonde nog thuis en ons gezin had een huisvriend die betiteld werd als een geitenwollensokkenbreier.  Ik kon wel met hem overweg, maar mijn zusje – uiterlijk leken we wel op elkaar – vluchtte als ze kon meteen naar haar slaapkamer wanneer ze hem aan zag komen. ‘Daar heb je die blije weer’, roepend op de trap. Helaas was ze op die ene lentedag te laat. Zij was de eerste die hij tegenkwam en  terwijl hij dacht dat ik het was, pakte hij haar vast en danste met haar door de keuken, kussend en roepend; “Lies het is lente, het is lente Lies!” Ik zag dit op een afstandje lachend aan.

Ook nu, terwijl ik het schrijf, begint mijn lente met een lach 😊

Toen ik aan dit columnavontuur begon, zei ik al dat ik niet wil beleren, maar inspireren. Geniet daarom met verstand – dit jaar een beetje extra – maar GENIET van het begin van weer een lente! Met lekkers op je brood, bloemen in de tuin of op tafel en dansend door de keuken: “Het is lente, het is lente!”