Een eerste column & notenkoekjes

Lies, al meer dan 40 jaar gepassioneerd levensgenieter en hartenvolger, schrijft regelmatig een column voor in de nieuwsbrief van Lekker Naïef. Over inspirerende theemomenten, bijzondere ontmoetingen, soms over stil staan, soms juist over doorgaan, maar altijd Naïef: puur, natuurlijk, eerlijk en creatief.

“Wat de insteek van deze column moest worden was al snel duidelijk: niet beleren, maar inspireren! Maar wat de inhoud van zo’n eerste schrijven moest worden was wat moeilijker.

Er is in deze tijd, waar alles om het Corona virus draait, al zo veel gezegd, verteld en geadviseerd. Deskundigen vanuit allerlei invalshoeken mogen bij vele praatprogramma’s hun zegje komen doen. Vaak reden voor mij, om de tv af te zetten.

   “ Je openstellen voor de verschillen in de mensen maakt je rijker als mens.

 

Gezien mijn leeftijd hoor ik bij de generatie die zeer zeker luisterde naar degene die mij moesten vertellen wat en hoe het moest; ouders, meesters en juffen. Mensen die mij kennis bijbrachten op een belerende manier. Dit liet mij ook tijdens deze crisis inzien dat ik ook nu de adviezen, gegeven door mensen met verstand van zaken, gewoon op moest volgen. Gaandeweg mijn leven, en zeker pas op latere leeftijd na een carrièreswitch in mijn werk, kwam juist inspireren steeds meer om de hoek kijken.

Geprikkeld worden door middel van samenwerken, door alles niet uit een boek, maar ook uit de praktijk te leren, door vanuit allerlei invalshoeken naar dingen te leren kijken. En wat vooral heel belangrijk was: te kijken naar en geïnspireerd worden door andere mensen. Jong of oud, dik of dun, welke huidskleur dan ook: iedereen heeft wel iets te vertellen.

Je openstellen voor de verschillen in de mensen maakt je rijker als mens. Door de verschillen word je misschien wel geïnspireerd om eens anders te gaan koken, naar ander muziek te luisteren, een ander genre boeken te gaan lezen en misschien eens naar een ander land op vakantie te gaan. Regelmatig ga ik je in komende nieuwsbrieven proberen te inspireren.

Vandaag krijg je een “theemomentje” van me. En misschien wel de inspiratie om de volgende heerlijke koekjes te bakken met jouw eigen draai aan het recept. Smakelijk alvast!

Notenkoekjes

Theemomentje met een heerlijk koekje.

 

Op de site van de De Groene Meisjes, vond ik al weer heel wat jaren geleden een heerlijk recept van Tahinkoekjes. In de tijd dat je preischotel in de oven gaar aan het worden is, maak je deze verrukkelijke koekjes in een handomdraai. En terwijl je daarna geniet van je diner schuif je een bakplaat koekjes de toch al voorverwarmde oven in.

Het leuke van deze koekjes is dat je er heel eenvoudig op kunt variëren. Om af te wisselen heb je eigenlijk niet meer nodig dan verschillende kruiden: kaneel, speculaas en kardemom bijvoorbeeld.
En vanuit deze creativiteit ontstonden de volgende heerlijke notenkoekjes met amandelpasta als basis. Maar ook de variant met pindakaas valt hier erg in de smaak. En dan noten… ze zijn er in zoveel varianten. Mmmm, moeilijk kiezen, dus wissel ik gewoon af!

Voor mijn koekjes gebruikte ik:

4 eetlepels amandelpasta
4 eetlepels honing
1/2 theelepel kaneel*
1/2 theelepel kardemom*
60 gram cashewnoten
90 gram haver(mout)
1/2 theelepel bakpoeder
kokosrasp

  • Meng de amandelpasta en de honing
  • Vermaal de noten en de havermout tot meel en mix ze met het bakpoeder, kaneel en kardemom
  • Kneed een bal deeg van het geheel
  • Vorm er koekjes van die je voorzichtig induwt met je duim
  • Laat de koekjes 20-30 minuten in de koelkast staan zodat ze hun vorm behouden tijdens het bakken
  • Verwarm de oven voor op 170 graden en bak de koekjes in 10-12 minuten prachtig bruin

 

Je keuken ruikt nu heerlijk en je bent klaar voor een theemomentje met natuurlijk je zelfgebakken aanwinsten in de hoofdrol.
Tip: De zachte groene thee Drie Bloemen voor Jou smaakt heerlijk bij dit koekje!

 

* Deze specerijen koop je biologisch in de webshop.