Theemomenten

“Theemomenten die niet alleen je handen, maar ook je hart verwarmen.”
Adem uit … het mag.

Herman van Veen zong het al: ‘We moeten rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan.’ Ja … daar lijkt het soms wel op. Gelukkig zijn er tussen drukke agenda’s en de sleur van het geleefd worden ook nog kopjes thee.

Uit gesprekken met jullie – trouwe theedrinkers – blijkt dat jullie met Lekker Naïef-thee graag een momentje voor jezelf nemen. Een moment van rust, troost of aandacht. En laat dat nou precies zijn wat ik zo belangrijk vind; naast al dat vliegen, springen, rennen, ook regelmatig stilstaan.

Dus creëerde ik voor jullie deze theemomenten. Inspiratie voor meer dan ‘even-snel-tussendoor-een-kopje-warm-water-met-een-smaakje’. Het zijn theemomenten die je helpen om stil te staan en niet alleen je handen maar ook je hart te verwarmen.

Theemoment #1

Kaartje schrijven

Terwijl de waterkoker pruttelt, speur je het huis af naar een mooie kaart en een postzegel (of frankeer je kaart eenvoudig online). Neem tijdens het drinken van je kop thee vandaag eens de tijd om iemand een kaart of brief te sturen; over oprechte aandacht gesproken!

Theemoment #2

Aandacht voor je koekje

Ga echt even zitten voor je kop thee met knisperende zelfgebakken koekjes. Welke ingrediënten proef je terug? Proef, luister, voel, ruik,.. en sta eens dankbaar stil bij al die ingrediënten en de boeren er met hard werken en liefde voor gezorgd hebben dat jij er nu van kunt genieten.

Theemoment #3

Voetenbadje

Zet maar flink wat water op want naast je mok vul je deze keer ook een bak met water voor een heerlijk voetenbadje.
Kies een fijn plekje in huis uit, steek een kaarsje aan, en verwen jezelf met badzout of -olie. Nu nog een goede kop thee en een zacht muziekje en dan ben je klaar voor warmte en ontspanning van kop tot… ja, teen dus.

Theemoment #4

Elfje

Ken je ze nog, elfjes? Niet de magische wezentjes met vleugels maar korte gedichtjes van precies 11 woorden. Een elfje heeft de volgende opbouw:
1 woord: Neem
2 woorden: een theetje
3 woorden: met iets lekkers.
4 woorden: Kies maar wat en
1 woord: geniet!
Creatief & hapklaar, perfect voor bij een kop thee dus!

Aftellen-naar-mei-klein

Theemoment #5

Kleur de lente

Vanaf morgen, 16 april, kun je met deze mooie tekening iedere dag bij je kop thee een moment van warmte, kleur en stilte pakken. Kleur de bloem van de dag met aandacht en maak zo een prachtig veldboeket. En dan het midden van de krans, wie zet jij tussen de bloemen? Jezelf of een geliefde? Misschien wel je moeder? Of tel je mee af tot de meimaand Mariamaand?

Ben je nieuwsgierig naar de kunstenaar die deze tekening maakte? Kijk dan zeker eens op veldjuwelen.nl.

vallende-sterren

Theemoment #6

Sterren kijken

Deze kop thee wordt een vroege, of misschien juist een late? Ga uit de ‘ik-moet-stand’, en doe eens iets nieuws: Vannacht – 22 april dus – tijdens de nieuwe maan zijn er weer vallende sterren te zien! Je moet er wel vroeg je bed voor uit. Van 04.00 uur tot zonsopkomst zie je zo’n 13 tot 21 vallende sterren per uur. Dus: huphup, zet je wekker nu vast, leg een warme trui klaar en zet je favoriete thee al op het aanrecht. Juist dit soort spontane acties zijn de momenten die je je later herinnert en geven je het gevoel dat je leeft, in plaats van geleefd wordt.

Kijk hier voor een overzicht van actuele meteorenzwermen.

Theemoment #7

Vrijheid

Met een kop thee (misschien zelfs de Libertea) en de gespreksstarters uit het Vrijheid vier je thuispakket creëer je een mooi moment om eens met elkaar in gesprek te gaan over jullie vrijheid. Of neem zelf de tijd om na te denken over de enorme rijkdom die vrijheid heet.

Theemoment #8

Herdenken

Dat is op 4 mei om 20.00 uur toch? 2 minuten precies. Maar hoe doe je dat eigenlijk en waar denk je dan aan?

Het antwoord is net zo eenvoudig als ingewikkeld: herdenken doe je zoals het bij je past. Zoals het van binnen voelt.
Het gaat niet om ‘denken omdat het moet’, maar om het voelen van de rijkdom van ‘denken omdat het mag’.

Sta bij je kop thee deze week – na 4 mei – eens extra stil bij de vrijheid die we hebben. Alle dingen die we mogen doen, de gedachten die we mogen denken.

Theemoment #9

Even stilstaan

Denk eens terug aan iemand van wie jij afscheid hebt genomen, op welke manier dan ook. En zet tijdens je kopje thee vandaag een liedje op dat je aan hem of haar doet denken. Laat de thee je handen verwarmen en de dierbare herinneringen je hart.

Theemoment #10

Thee-date

Ga er deze week eens op uit met een mobiele theemok. Spreek af met iemand die je graag ziet voor een ander-halve-meter-thee-date, ieder met een eigen gevulde thermosbeker.

Misschien heb je net als ik zelfs het geluk dat die date ook nog eens zelfgebakken koekjes voor je meeneemt – thanks mam! Of verras je theepartner en neem zelf iets lekkers mee.

Theemoment #11

Pluk je eigen thee

Met dit heerlijke weer is het geen straf om een rondje te wandelen. Neem een tasje mee tijdens je wandeling en pluk eens wat vlierbloesem om met een schijfje sinaasappel of wat honing een heerlijke en gezonde drank te maken.

De vlier is een echte oppepper voor je afweersysteem, ik heb er op Instagram & Facebook meer over verteld, daar lees je ook meteen mijn wildpluktips.

Theemoment #12

Thee op stand

Drink deze week eens een kopje thee uit je mooiste kopje.
Misschien is het een kopje dat je eigenlijk nooit gebruikt, dat veilig achter glas in je servieskast staat. Of misschien is het eigenlijk helemaal niet praktisch, omdat er niet veel thee inpast.

Vandaag gebruik je hem toch: houd je pink omhoog, poets je glimlach op en geniet van een momentje op stand.

Theemoment #13

Chocolade

Geniet deze week extra van je theemoment met… een stukje chocolade! En dan niet zomaar een stukje maar een klein stukje van je lievelingschocolade. Voorzichtig even dippen in je hete thee, zodat het dan zo lekker smelt. Misschien in kleine hapjes of gewoon in één keer helemaal in je mond, HAP!

Ik ben gek op het ronde stukje uit de Tony’s Chocolonely en wat is jouw favoriet?

Theemoment #14

Kopje hergebruiken

Gaat het met theemomenten vaak over ontspannen en je eigen ‘kopje’ leegmaken, zo vertel ik je nu dat je je kopje moet vullen! Terwijl je thee staat te trekken kun je namelijk precies een plantje, stekje of wat zaden planten in een klein kopje.

Zo geef je een kapot kopje heel eenvoudig een tweede leven, en heb je meteen een leuk cadeautje als je eens ergens op de koffie of de thee gaat!

Theemoment #15

Langzaam theemoment

Deze week een heerlijk langzaam theemoment. Het enige dat je nodig hebt is een grasveldje. Misschien in je achtertuin, misschien in een parkje of in de speeltuin met je (klein)kinderen. Neem een kop thee mee en ga eens lekker liggen. Tuur naar de wolken, voel te wind en luister naar de krijsende zwaluwen. En… adem uit… het mag.

Theemoment #16

Thee met moed

Als ik deze foto zie krijg ik zo’n glimlach op mijn gezicht. Het is een beeld uit de een documentaire ‘The Call To Courage’ van Brené Brown. Over hoe moed en kwetsbaarheid met elkaar te maken hebben. Een echte aanrader om met een goede kop thee te kijken. De documentaire is te vinden op Netflix, maar de quote van Theodore Roosevelt die bij deze foto hoort deel ik graag vast hieronder met je.

It is not the critic who counts. It’s not the man who points out how the strong man stumbles, or where the doer of deeds could have done them better. The credit belongs to the man who is actually in the arena, whose face is marred by dust and sweat and blood. Who, at the best knows in the end the triumph of high achievement, and who at the worst, if he fails, at least fails while daring greatly’

Theemoment #17

Uit je hoofd

‘Je moet uit je hoofd en in je lijf, minder nadenken en piekeren..’ Ja, het is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als je je zorgen maakt. Zet je handen vandaag eens aan het werk bij het inkleuren van een mandala. Gebruik het als een meditatie. Begin aan je buitenkant en ga stap voor stap naar je eigen kalme, veilige midden.

Ik heb een eenvoudige, kleine mandala voor je uitgezocht. Precies groot genoeg voor bij een kop thee. Download hem hier en print hem uit of… teken er zelf een!

Theemoment #18

Thee in het bos

Ga naar buiten. Neem je thee mee, trek je herfstjas aan en zet eventueel je capuchon op. Al is het maar een klein rondje. Bekijk het groen om je heen, de vogels, insecten..
Dát lieve theeliefhebber is waar we het voor doen. We hebben misschien geen wildernis hier maar er is genoeg moois om van te genieten. En… voor te zorgen.

Theemoment #19

Einde van het jaar

Neem de komende dagen eens de tijd om al die positieve en mooie momenten van het afgelopen jaar op een rijtje te zetten. Klein of groot, zorg dat je ze ziet, die momenten. Leg ze vast door bijvoorbeeld een collage van foto’s te maken, tekeningen, een plakboek of een brief en zorg dat het komende jaar ook het jaar van dat geluk is.

Theemoment #20

Loslaten

Loslaten. Dat is af en toe makkelijker gezegd dan gedaan… Via Lou Niestadt leerde ik het Hawaiiaanse gebruik ‘Ama Ikea Kua’ kennen. Een manier om in de natuur te zijn en bewust stil te staan bij iets waar je dankbaar voor bent, iets wat je wenst en iets waar je spijt van hebt. Met de spreuk AMA IKEA KUA laat je ze alle drie los. Een mooi ritueel om het nieuwe jaar mee te beginnen.

Lees er hier meer over voor je met je mok thee naar buiten gaat.

Uit het boek ‘Less is Luxe’ van Lou Niestadt. Om je kinderen te leren, staat er. Maar misschien nog wel meer om jezelf te leren loslaten.

Theemoment #21

Tuinvogels tellen

Natuurlijk! Het theemoment van eind januari is de tuinvogeltelling. Met een leeg hoofd genieten van de spelende, etende of fladderende vogels. Ja, dat is pas echt een zondag!

Ga hier naar de website van de tuinvogeltelling.

pexels-taryn-elliott-4231476

Theemoment #22

Doe-het-lekker-zelf: Movie night

Je kunt op de bank ploffen met de televisie aan en met een half oog nog je Social media of het nieuws door scrollen. Dat kan. Óf… je maakt er een feestje van. ‘Pop’ je eigen popcorn, zet een potje thee, maak de huiskamer gezellig. Trek je favoriete dikke sokken aan en pak er een fijn dekentje of misschien wel je dekbed bij en rol jezelf lekker op bij een film die je ook écht graag wilt zien. Voel je het verschil? Het is samen te vatten in één woord: aandacht.

Theemoment #23

Doe het lekker zelf: ijsthee

‘Het duurt even, maar dan heb je ook wat’ Dat geldt ook zeker voor de koud gezette ijsthee of cold-brewed (ice) tea. Het is echt ontzettend makkelijk: Doe ongeveer 10 gram van je favoriete losse thee in een kan of fles met een liter koud water. Laat het 8-12 uur staan en schud of roer tussendoor een keer.

Door koud i.p.v. warm water te gebruiken wordt je thee niet bitter en worden de smaken intenser. Lekker en verfrissend, en met slechts twee ingrediënten in tegenstelling tot de ice tea uit de supermarkt; Water, invertsuiker, fructose, groene thee-extract, citroenzuur, trinatriumcitraat, ascorbinezuur, aroma’s, zoetstof (steviolglycosiden). 

Eventueel kun je nog wat ahornsiroop, honing, roodfruit of citroen toevoegen net voor het drinken. Proost!

Theemoment …

Haak je aan?

Op de hoogte blijven van nieuwe theemomenten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang meteen zes makkelijke & gezonde alternatieven op verse muntthee en korting op je volgende bestelling!