Biologische losse thee

De bloemen in deze thee verwijzen naar en herdenken de tijden van oorlog in de daarop volgende bevrijding.

Het drinken van een kop Libertea nodigt uit tot het stil staan bij de rijkdom van onze vrijheid,

maar ook tot het delen van verhalen.

De vijf verschillende bloemen zijn bewust gekozen. De redenen die lees je hier.

Klaproos

Uiteraard mocht de klaproos niet missen in deze theemelange.

Met het dragen van een ‘poppy’, ofwel klaproos, herdenken Britten – en de meeste andere Engels-sprekende landen – de gevallene tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

De als gevolg van gevechten en bombardementen omgewoelde grond rond de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) zorgde voor een ideale voedingsbodem voor velden vol klaprozen.

 

Bron en Bron

Goudsbloem

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was alles wat met het Koninklijk Huis te maken had was verboden. Maar om toch iets met Oranje te doen, planten de mensen Afrikaantjes en Goudsbloemen in hun tuintjes als symbool van stil verzet. Ook werden ze in vensterbanken gezet. De Duitsers waren hier uiteraard niet blij mee.

 

De Margriet, de naam van de in 1943 geboren prinses, zag je ook veel in Nederlandse tuintjes.

Bron

Korenbloem

Waar de klaproos in de meeste Engels-sprekende landen de herdenkingsbloem is, is de korenbloem dit voor Frankrijk.

De korenbloem of ook wel ‘le bleuet’ is vanaf 1920 als nationaal symbool te worden erkend. Op de lege slagvelden bloeiden na de strijd slecht korenbloemen, madeliefjes en klaprozen.

 

Twee Franse dames die zich bekommerden om de gewonde Franse soldaten, kregen het idee om de korenbloem tot herdenkingssymbool te maken.

 

Bron

Roos

De roos in de Libertea verwijst naar de Weiße Rose, de Witte Roos, een Duitse verzetsgroep tijdens de Tweede Wereldoorlog. De groep riep op tot geweldloos verzet tegen het naziregime.

De groep drukten en verspreidden in 1942 en 1943 een zestal anti-oorlogspamfletten in grote Duitse en Oostenrijkse steden, van Hamburg en Berlijn tot Innsbruck en Wenen. De groep werd geïnspireerd door zowel katholieke, orthodoxe en protestante vormen van het christendom als door idealen van vrijheid en pacifisme.

 

Bron

Jasmijn

De Indische jasmijn, de Melati, is een symbool dat herdenkt dat op 15 augustus 1945 Japan capituleerde in Zuidoost-Azië. Deze dag betekende het daadwerkelijke einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden.

 

Tijdens deze dag staan we stil bij en herdenken we alle slachtoffers van de Japanse bezetting in Azië, zowel burgers als militairen.

 

Bron