Hoe je je huishouden verduurzaamt in 15 minuten zonder dat je op geitenwollen sokken naar de reformwinkel moet

 

“De wereld heeft geen 10 mensen nodig die perfect duurzaam leven, ze heeft er duizenden nodig die het een klein beetje doen.”

 

Ik weet niet meer of ik deze zin nu zelf verzonnen heb of dat ik hem ergens gelezen heb, maar ik ben het er hoe dan ook enorm mee eens! Met het streven om het perfect te willen doen – als dat überhaupt kan – kun je trouwens ook heel makkelijk falen: ‘Zie je wel, weer extra plastic meegenomen tijdens het boodschappen doen, weer een voornemen mislukt!’. Terwijl als je met jezelf afspreekt dat je één van de duizenden mensen bent die op hun eigen manier een steentje bij proberen te dragen het elke keer als een overwinning voelt als het wél gelukt is!

Ook ik ben graag een van die duizenden die hun best doen. En als het gaat om het huishouden dan doe ik dat op de volgende manieren. Ze duren allemaal maximaal 15 minuten, en eerlijk is eerlijk, dat kwartiertje swipen over Instagram kun je vast eens inruilen voor één van deze tips:

 

Maak een kant-en-klare (super)markt survivalkit – 5 minuten.

Het hoeft maar heel klein te zijn. Zó klein zelfs dat het ook in de tas of rugzak past die je dagelijks bij je draagt. Op die manier heb je het ook bij een onverwacht supermarktbezoek bij de hand. Of leg het op een vast plek ik huis zodat je het eenvoudig meeneemt als je boodschappen gaat doen. Wat zit er dan in zo’n survivalkit? En wat vervangen ze?

 

Een katoenen of jute tas
In plaats van een plastic tas die je aan de kassa koopt.

Herbruikbare groentezakjes; een netje, papieren zakjes of katoenen
In plaats van de dunne plastic zakjes waar je appelsteeltjes toch vaak doorheen prikken zodat ze scheuren.

Plastic bakje
Als je naar de markt gaat, maar ook in steeds meer (biologische) supermarkten heb je de optie om zelf je olijven, noten, koffiebonen of granen af te wegen. Neem hiervoor een lichtgewicht plastic bakje mee dat je eerder kreeg en laat die vullen. Dat scheelt voor iedere keer dat je dat doet toch mooi één extra bakje!

 

Vouw of rol je zakjes strak op en stop ze in elkaar of eventueel in het plastic bakje, zo heb je alles bij de hand.
Tip van Flip: Heb je boodschappen gedaan? Breng je survivalkit dan meteen weer in gereedheid voor een volgend bezoek.

 

Zoek een vegetarisch recept met je favoriete ingrediënten – 15 minuten.

Ben je gek op pastaschotel? Loopt het water je al in de mond bij gebakken aardappeltjes en knoflookchampignons of ben je fan van paprika en aubergine?
Gebruik je favoriete groenten en/of koolhydraten (aardappels, pasta, rijst) dan als basis voor een vegetarisch recept voor een dagje extra vegetarisch.

Belangrijk: stel jezelf als doel om een nieuw gerecht te maken, niet om je lievelingsgerecht vegetarisch na te maken. Surf eens rond naar vegetarische opties, misschien vul je je pastaschotel aan met andere groenten en kruiden of verrijk je je salade met peulvruchten of noten. Het zal niet precies zo smaken als je oude gerecht, maar ingrediënten die je lekker vindt zijn een goede basis voor iets nieuws.

Wil je er écht voor gaan, kies dan voor een dagje – extra – veganistisch. Spannend? Nee hoor, dat valt wel mee. Ook jij overleeft het heus zonder een dagje kaas, vlees & melkproducten. De truc is om een goede vervanger te zoeken en het niet als een gapend gat open te laten. Een vervanger in de vorm van noten, peulvruchten, champignons of extra groenten en kruiden.

Surf eens een rondje: welk vegetarisch/veganistisch recept ga jij deze week uitproberen?

 

Water met een smaakje – 10 minuten

Wat? Is het zo makkelijk? Hoezo is dat duurzaam? Nou heel simpel, iedere fles drinken of aanmaak limonade die je niet in huis haalt, hoef je ook niet weg te gooien. Dus maak je eigen ranja. De mogelijkheden zijn eindeloos. Vul een kan met kraanwater, doe er wat smaakmakers in en laat het even staan voor nog meer smaak. Ik zet mijn favorieten graag voor je op een rijtje:

  • Een zakje groene thee – bijvoorbeeld deze bloemige lente thee. Laat je ‘ijsthee’ zeker twee uur, maar liever nog wat langer trekken, zodat het koude water de smaken op kan nemen.
  • Een paar takjes munt. Eventueel met wat schijfjes citroen en komkommerlinten.
  • Een handje roodfruit. Eventueel met een scheutje ahornsiroop of honing.
  • Wat schijfjes sinaasappel of mandarijn.
  • Vlierbloesem

Varieer zelf en probeer verschillende smaken uit. Dit is niet alleen duurzaam, maar ook nog eens veel gezonder dan het drinken van frisdrank en aanmaak limonade: win-win!

 

Red je koude water uit de afvoer – 2 minuten

Wat een rijkdom, al dat drinkwater dat gewoon uit de kraan komt! En wat spoelen we er stiekem veel van weg, bijvoorbeeld als we de kraan laten lopen terwijl we wachten op warm water voor de afwas. Zelf zet ik altijd even mijn waterkoker onder de kraan terwijl ik op het warme water wacht. Meestal zet ik die dan meteen aan tijdens het afwassen en heb ik theewater tegen de tijd dat ik klaar ben met afwassen, ideaal!
Soms heb ik net thee gezet, of is het te veel water. Dan schenk ik het in mijn gietertje en geef ik er de kamerplanten water mee.

 

Let op je verpakkingen – 5 minuten

Twijfel je in de supermarkt tussen twee producten en zit de ene in een plastic verpakking en de andere in een papieren? Ga dan voor de papieren.
Eierdoosjes bijvoorbeeld, mogen zelfs in de groene gft-bak of op de composthoop. Waarom zou je dan voor een plastic variant gaan?
Maar ook als je bij de bakker mag kiezen tussen een papieren of plastic zak. Of denk eens aan het kopen van koekjes. Per stuk verpakte koekjes en snoepjes kosten heel veel extra afval, zó zonde! Let op wat je in huis haalt: wat je niet koopt hoef je ook niet weg te gooien en zo krijg je langzaam steeds een beetje minder afval.

Ik heb voor Lekker Naïef om die reden gekozen voor theeverpakkingen van gerecycled papier. Ze mogen dus helemaal bij het oudpapier.
Het voordeel van plastic is dan weer dat je je thee langer ín het zakje lekker kunt houden. Maar hé, waarom zou je je thee in het zakje laten zitten?! Word je niet veel gelukkiger van een mooi blikje of potje? Het kost je misschien 2 minuten om het over te gieten, maar je weet ook nog eens zeker dat je het luchtdicht af kunt sluiten.

 

Dag tuintegel! – 15 minuten

Één of twee tuintegels zijn al voldoende voor het begin van je eigen (kruiden)tuin. Schep een tegel uit je tuin en meteen wat wit zand. Vul het gat met potgrond en plant er – als je gaat voor de makkelijkste manier – wat kruidenplantjes uit de supermarkt in. Houd de aarde, zeker de eerste tijd, vochtig genoeg. Zó makkelijk kan het zijn! Dat is niet alleen duurzaam omdat jij en de insecten ervan kunnen genieten. Maar het regenwater kan ook nog eens de aarde in in plaats van dat het her riool in verdwijnt.

Natuurlijk kun je er ook zelf zaadjes planten en kunnen het ook bloemen zijn of planten die de bijen en vlinders fijn vinden. Of rucola zoals ik deed op de foto hiernaast. Makkelijk, lekker, vers en het scheelt je een hele zomer aan plastic zakjes met rucola uit de supermarkt.

 

 

Natuurlijk kun je nog veel meer kleine stappen zetten om je huishouden te verduurzamen. Wat doe jij al in en om het huis om mee te helpen aan een duurzamere wereld? Of wat wil je graag gaan doen na het lezen van van deze tips?